Frisbeesport

Discgolf

Discgolf är en idrott och rekreationssport som har mycket att erbjuda och lockar allt fler utövare. Den tilltalande sysselsättningen att kasta en disc, kombinerat med tävlingsmomentet, samtidigt som man kommer ut i naturen är det som lockar spelarna.

Discgolf är en snabbt växande sport i världen och det är inte utan anledning. Den är lätt att börja med, men samtidigt mycket svårt att behärska. Det är lättillgängligt (om en bana finns i närheten), det är billigt (utrustningen är billig och det är gratis eller förhållandevis billigt att spela på banorna). Man kan spela tillsammans med andra eller mot sig själv. Framförallt är det en utmanande och rolig (och ibland frustrerande) sport!

Spelets grunder

Discgolfens princip är enkel; att spela en discgolf-bana med så få kast som möjligt. Det handlar om att kontrollera en discs flykt mot banans hinder och svårigheter.

En bana består av 9 eller 18 hål. Ett hål är avslutat då discen har hamnat i korgen på ett sk kedjehål. Detta är en metallställning bestående av en rund korg och kedjor som hänger ovanför korgen. Kedjorna bromsar upp discen och låter discen sedan falla ner i korgen.

Mycket mera kan läsas på Discgolfsweden som är en av dom bästa discgolf hemsidorna.

Allround

Allround är egentligen inte en gren utan en sammanräkning av dom fyra individuella grenarna (Längd, SCF, Discathon och Discgolf) och dom två pargrenarna (DDC och Fristil).
Längd där det gäller att kasta discen så långt som möjligt i medvind. Världsrekordet är 250 meter och innehas av en svensk; Christian Sandström!

SCF (Self Caught Flight)

Består av två delgrenar: MTA (Maximum Time Aloft) och TRC (Throw Run & Catch). I båda grenarna kastas discen upp mot vinden och fångas med en hand. I MTA räknas tiden från kast till tagning och TRC mäts sträckan man kan springa från kast till tagning.

Discathon

Ses som frisbeesportens terränglöpning. En kombination av teknik, taktik och löpstyrka. I heat av fyra spelare kastar och springer spelarna en kilometerlång bana i parkmiljö. Ett antal portar (oftast träd) finns på banan och ett antal hinder som spelarna försöker undvika. Först i mål vinner.

DDC (Double Disc Court)

är ett lagspel med två spelare i vardera lag. Spelas mellan två lag med på en spelplan som består av vars en spelruta som är 13 x 13 meter och med 17 meter emellan. Spelet sätts igång genom att en spelare i vardera lag servar samtidigt, d.v.s. kastar en disc över till motståndarparet, och någon i mottagarlaget ska försöka ta den. En poäng utdelas då discen hamnar i motståndarparets ruta. Om discen går ut blir det poäng till andra laget. Spelas i set till 15 eller 21 poäng.

Fristil

som även den är en laggren med två spelare som tillsammans till musik ska utföra ett program med frisbeen som redskap. Man bedömer svårighet, utförande och presentation. Man kastar discen till varandra, oftast med mycket spinn, och ska sedan försöka utföra så mycket trick som möjligt.

Läs mera på Svenska frisbeesportförbundets hemsida